Řebříček obecný - bylina dlouhého zdraví
Řebříček obecný se jako léčivá bylina používá po tisíce let. Řebříček má dlouhou historii použití v tradičních medicínských systémech mnoha starověkých kultur (už před 60 tis. lety). I dnes jsme si vědomi skvělých účinků této rostliny. Řebříček se již celá léta používá k léčbě různých chorob. Své využití má například při léčbě chorob dýchacích, výborný je pro odhlenění. Velice úspěšná je tato bylinka při ženských chorobách, ale i při kolikovitých bolestech, silném krvácení. Používá se také při průjmech, nadýmání, kyselosti a dalších trávicích potížích. Bylinka napomáhá fyzickému toku krve - usnadňuje srážení krve a tím i hojení ran, má svůj význam při návalech krve, které souvisí s tlučením srdce. Rozmačkaná čerstvá nať (nebo spařená sušená) se přikládá na vředy. Prášek vytvořený ze sušených listů se používá k zastavení krvácení z nosu. čerstvé listy můžete žvýkat proti bolesti zubů. Díky přírodním analgetickým a protizánětlivých vlastnostem této byliny je také ideální pro použití na drobných řezech a popáleninách, kde zároveň zmírňuje bolest a zánět.

1. Řebříček obecný v kuchyni
Bylina se používá jako koření do polévek nebo špenátu, připravuje se z ní také čaj. Chuť květů je hořká, kořenná.
2. Čaj z řebříčku
Tento čaj se připravuje tak, že hrst listů svaříme v půl litru vody. Z takto připraveného nápoje pijeme každý den šálek čaje, a to jak pro ozdravení už řešených chorob, nebo jako prevenci. Podle moudra babiček, kdo pije čaj z žebříčku, těší se dobrému zdraví.
3. Posilující lázeň
200 až 250 g suché řebříčkové natě dejte do vany a naplňte ji vodou. Tuto lázeň si můžete dát pro posílení celkového organismu.
4. Lék na hemeroidy
30 g řebříčku smícháme s 30 g jablečníku, 15 g kopřivy, 10 g kořene pampelišky. z této směsi se odebere jedna lžíce, která se povaří dvě minuty v 500 ml vody. Necháme ji 10 minut odstát a pijeme po polovině šálku přes den.
5. Lék na zácpu
Smíchejte si následující směs bylinek: 20 g krušinové kůry,10 g kůry z plodů pomeranče, 5 g listu řebříčku, 5 g semene kmínu. Jednu polévkovou lžíci z této směsi vaříme 5 minut v půl litru vody. Poté odstavíme a necháme 10 minut odstát. Vždy večer užívejte půl šálku.